Serie van vijf beelden 2019

Een keer per seizoen is het de bedoeling dat ieder lid een serie van vijf foto’s maakt. Op 9 mei 2019 is het dan voor dit seizoen dat de series worden gepresenteerd. Het aantal series is indrukwekkend, we komen tot 19 stuks waarbij Martin nota bene twee series presenteert. Het gaat een hele klus worden om dat allemaal te bespreken. Herman gaat van start, wat zien we, hoe staat het er op, wat is de samenhang tussen de foto’s, zien we een serie, is de volgorde van presentatie de meest gunstige, zijn de passe partouts in orde en wat vinden we ervan? Een hele reeks van punten komen bij iedere serie voorbij. Punten van kritiek en commentaar, zijn niet van de lucht. We blijken allemaal overal iets van te vinden, Herman probeert de bespreking centraal te houden. Dat valt vanavond nog niet mee.

Allereerst valt dit jaar op dat de series er over het algemeen mogen zijn. De kwaliteit in de club loopt misschien zelfs wel op! Dat is een mooie constatering.
Toch is er behoorlijk kritiek, aan elke serie mankeert wel iets, is er sprake van overbelichting of is het de bewerking, zijn de foto’s te klein voor het onderwerp, komt het onderwerp uit de verf en komt dit door voorkennis of blijkt het werkelijk uit de foto’s? En dan blijkt vervolgens een collage geen serie te zijn, het is ook nooit goed. Er valt veel te zeggen, voor we het weten is het 21:00 uur en zijn we toe aan de pauze. Snel iets te drinken kopen en door met de rest. Ondertussen kijk ik nog eens kritisch van dichtbij naar diverse series. Er zijn er die zeggen dat ik streng ben wanneer het over de foto’s gaat. Dat kan best kloppen, dat probeer ik ook voor mijzelf te zijn, je hoopt toch dat je wat leert om het een volgende keer beter te doen. Toch waren er dit jaar mooie series en is er weer hard gewerkt, dat houden we natuurlijk ook voor ogen.

Een laatste puntje wat mij dit jaar is opgevallen, is de veelheid aan afmetingen van de foto’s. Natuurlijk landscape, portrait of om en om, maar daarnaast zijn ze 20, 30, 40, 45 en zelfs wel minstens 80cm groot, zo groot hebben we ze nog nooit gehad. Verder ook vierkant, panorama maar ook met vijf op één ondergrond. Kortom er was een grote diversiteit, ieder heeft zijn eigen inzicht gevolgd om zijn beelden naar eigen idee te presenteren. Weer een boeiende avond.

Series bekijken Klik hier...

Jan Neefjes